EMANIM    

Language:
Üdvözöl az EMANIM!

Az EMANIM vákuumban és anyagban terjedő elektromágneses hullámok animációit mutatja be. Az áttekinthetőség kedvéért mindig csak az elektromos mezőt ábrázolja (a mágneses mező mindig merőleges az elektromosra és nagysága az elektromos mezővel azonos fázisban rezeg).

Az EMANIM-ban két hullám (1. és 2.) állítható be, választható polarizációval (vízszintes, függőleges, balra cirkuláris, jobbra cirkuláris), és feltüntethető ezek szuperpozíciója (1.+2. hullám). Az előrehaladó hullámokat két sík között mutatjuk; e síkokon feltüntetjük az elektromos mező vektorait. A műszerfal segítségével a két hullám amplitúdója és hullámhossza változtatható, valamint beállítható a fáziskülönbség (a 2. hullám fázisa az 1.-hez képest).

A fény és az anyag kölcsönhatásának tanulmányozása végett a két sík közé egy téglatest alakú anyagdarab helyezhető be. Az anyagdarab hosszát, valamint a két hullámmal szemben mutatott extinkciós koefficiensét és törésmutatóját a műszerfal segítségével be lehet állítani.

Beállítható az animáció sebessége, továbbá választható, hogy csak a vektorokat mutassa a program, a hullámprofilok nélkül, hogy a vektorok mozgása könnyebben összehasonlítható legyen.

A Jelenség menüben számos, előre definiált paraméterkészlet közül lehet választani, melyek különféle elektromágneses jelenségeknek felelnek meg. Amikor egy jelenséget kiválasztunk, annak rövid magyarázata is megjelenik.

Az ábrázolt hullámok szabadon forgathatók, nagyíthatók (ld. a Súgót a leíráshoz). A Nézet menü néhány előredefiniált kameraállást tartalmaz a jelenség több oldalról való megtekintésének elősegítésére, és teljes képernyős üzemmódba is lehet kapcsolni. Van benne egy menüpont, mely egy permalinket generál az EMANIM-ra az aktuális hullámparaméter-beállításokkal, melyet magadnak elmenthetsz vagy másokkal megoszthatod. Tartalmaz továbbá egy menüpontot animált GIF kép előállítására is, azok számára, akik az adott animációt le szeretnék tölteni pl. prezentációba történő beillesztés céljából.

Akinek az alapbeállítás színei nem tetszenek, beállíthat más színeket a Színek menü segítségével.

1. hullám
Polarizáció:
Amplitúdó:
5
Hullámhossz:
4
Ellenkező irány
2. hullám
Polarizáció:
Amplitúdó:
5
Hullámhossz:
4
Fáziskülönbség:
0
Összeghullám
Anyag
Hosszúság:
16
1. hullámra
Extinkciós koefficiens:
0.00
Törésmutató:
1.00
2. hullámra
Extinkciós koefficiens:
0.00
Törésmutató:
1.00
Mint 1. hullám
Görbék elrejtése:
Összetevők
Szuperpozíció
Animáció sebessége:
30